Prickis hemsida

Om mig

Hej!  

Du har nu hittat till Prickis hemsida som handlar om mig och min hundverksamhet. Jag heter Britt-Marie Berg och kallas av många för Prickis. Anledningen till detta är att min första egna hund var av rasen Dalmatiner. Han hette Piruettes Kojak ”Jacke” och med honom väcktes mitt stora hundintresse. Jag började gå kurs med Jacke 1981 när han var ett år gammal. Instruktören var duktig och inspirerande vilket ledde till att jag fortsatte att engagera mig i brukshundklubbens verksamhet. Jag började bland annat att tävla med Jacke och han blev 1985 rasens första hane att bli en lydnadschampion. Vi tävlade även i bruksgrenen sök och blev uppflyttade till elitklass. 

Jacke var inte någon lättränad hund, han gjorde ingenting som stod i hundböckerna. Tack vare detta blev han min läromästare och han gav mig många anledningar att lösa olika typer av problem. Hans motivation att jobba tillsammans med mig var inte så stor. Han gjorde helst som han själv ville och ”körde sitt eget race”. Detta ställde stora krav på mig och mitt sätt att arbeta med honom. Att leva med Jacke fick mig att börja fundera för olika rasers mentalitet och deras förutsättningar. Detta ledde till att jag ville skaffa mig djupare kunskaper om hunden och utbildade mig därför till instruktör i hundtjänst.1989 blev jag lärare i hundtjänst och har därefter ägnat en del av min tid åt att utbilda nya instruktörer inom Brukshundklubbens verksamhetsområde.

Min första schäfer var sjuk och blev borttagen vid 6 års ålder efter en omfattande operation som bara hjälpte tillfälligt. I väntan på en grå hanhund tog jag hand om en äldre avelstik. Hon var importerad från östtyskland vid ca 4 års ålder och var tränad och uppkörd till SCHH III där. Det var en mycket intressant och givande bekantskap. Hon var 7 år när jag träffade henne och blev nästan 12 år. Vi tog ett LP 1 tillsammans.

Min första gråa hane döptes till Puckings Ärroll och tillsammans provade vi på en hel del olika saker. Det slutade med att han blev Lydnadschampion, Brukschampion i SÖK, Tjänstehund inom flygvapnet, Godkänd vallhund. Vi tävlade även upp till ELIT spår med CP och ingick i polisens grupp för eftersök på person.                            

Under åren 1987-1988 utbildade jag mig till djursjukvårdare vid SLU i Skara och började därefter arbeta på djursjukhuset i Örebro. Under mina 14 år som utbildad djursjukvårdare kom jag i kontakt med många hundar av olika raser. Veterinärerna såg att flera fysiska åkommor kunde härledas till stress. Med de kunskaper som jag hade från SBK, utöver min djursjukvårdarutbildning kunde jag  hjälpa ägarna med deras hundar.                                                        

Jag inledde ett samarbete med ett flertal djurkliniker i Örebro med omnejd och startade 1999 mitt företag BM:s Hundtjänst. Mitt syfte då var att hjälpa enskilda hundägare att förbättra relationen till sina hundar. Direkta förfrågningar har sedan lett till att jag har ökat min verksamhet till att även innefatta olika kurser. Sedan flera år tillbaka så jobbar jag med hund på heltid.
Mer om mina kurser och den enskilda träningen kan ni läsa om under rubriken kurser, utbud.  

Efter P.Ärroll fick jag Puckings Voltaire som var född 2003. Voltaire och jag tävlade elitklass i lydnad samt blev godkända i högreklass spår och elitklass sök. Han blev över 12 år gammal och hade hälsan i behåll in i det sista.
Jag har också haft en "kvartsschäfer", en västgötaspets vid namn Vargaviddernas Edgar Snabb, alias Nicke. Han var född 2007 och fick tyvärr vid 8½ års ålder en hjärntumör. 

Hunden därefter hette Hedeforsens T-Watson och var född i juli 2013. Vi hann tävla lite bruks i både sök och spår och även lite lydnadsprov innan han tyvärr gick bort vid lite drygt 3 års ålder. Vi provade också på Rallylydnad för att få lite tävlingsträning där han fick titeln RLD A.

Nu har jag gett upp schäfrarna, efter över 25 år, och har skaffat mig en kelpiepojke, Leagårdens Nubbe,som är född i september -16. Vi tränar spår och sök, blivit godkända i lägre klass sök och uppflyttade till högre spår. Vi har tävlat rallylydnad och är nu klara med avancerad klass. RLD A som titel.

Mitt hundtänk är en blandning av ”skolor”, HELT baserat på den enskilda hundindividen. Jag tror nämligen att alla metoder passar någon hund men att alla hundar inte passar för vissa metoder.
Jag tycker också att det är mycket viktigt att ta hänsyn till förarens/ägarens person,det är ändå han eller hon som ska tillämpa metoden.

Välkommen att höra av er till mig!

Hälsningar  PRICKIS.....